2018-01-23

Är du tillräckligt crazy för att leva i den här branschen? - i huvudet på en trainee

För ett år sen satt jag ung, dum och oerfaren vid en skolbänk i ett snötäckt Luleå. Jag är fortfarande ung, dum och definitivt oerfaren även om skolbänken och tillhörande teoretiska uppgifter i skyddad miljö nu är utbytta till skarpt läge där jag känner ett ansvar inte bara mot mig själv och ens uppdragsgivare utan ett helt företag som tillsammans vill röra sig i raketfart mot högt satta mål. Har jag tagit mig vatten över huvudet frågar jag mig själv? Ja definitivt, och jag älskar det. Jag heter Adam Johansson och har fått chansen att vara Management Trainee på Atea.

Adam Johansson Chef Bid Office

I en överfull bil raka vägen söderut lämnade jag mitt älskade Norrbotten med paltkokande föräldrar, längdskidor och ändlösa vidder av underbar skog för att påbörja ett nytt kapitel i livet i Stockholm. I min totala desorientering lyckades jag snubbla över en ouppackad flyttkartong då jag första dagen skyndade mig till jobbet. Uppgiften att sicksacka sig fram mellan ouppackat bråte i min nya bostad visade sig dock vara en liten utmaning i relation till att hitta vägen till Kista i kollektivtrafiken utan att ge uppsynen av en vilsen turist.

Lagom skakis i benen påbörjade jag min första tid på Atea i en gruppering kundansvariga där uppdrag och tillhörande ansvar ramlade in i snabbare takt än väntat. Så här på efterhand sträcker jag lite extra på mig när jag stolt kan delge att jag under de åtta första veckorna följt med på kundbesök, kartlagt nya marknader, analyserat medarbetarundersökningar, deltagit i projektledningsutbildning, medverkat i enorma upphandlingar, deltagit i regionala ledningsmöten, deltagit i både interna och externa event, besökt kontor i både Luleå och Borlänge samt fått chansen att driva och ta hem en affär med kunder ute i kontinenten. I många av de uppdrag jag utfört kunde likväl en mindre ung, mindre dum och definitivt mer erfaren utfört jobbet, men de ledare som väglett mig genom min tid på Atea har förstått att vi lär oss bäst genom att få göra och testa själv. Så jag vill ge ett stort tack till Reza, Linus, Daniel och Lovisa för att ni utmanat mig att våga och stöttat mig med er erfarenhet och omtanke varje dag. Dessutom vill jag poängtera att ingen längre tar mig för en vilsen turist när jag smidigt och smärt slinker in i tunnelbanevagnar samtidigt som jag frenetiskt läser på mailen i min telefon.

Jag och Lovisa Stark, min vapendragare tillika uppdragsgivare under min andra del av traineeperioden. Glada efter ett spännande projekt med Affärsplanen 2018

Just nu är jag inne i min andra del av Traineeprogrammet som visade sig vara minst lika händelserikt som min start på Atea. Här får jag chansen att vara med i det som är viktigast: vår kundnöjdhet. Under några fartfyllda veckor har jag analyserat och sammanställt framgångsfaktorer i kundnöjdhetsarbetet för att vi tillsammans ska lära oss av varandra, men även arbetat i ett projekt tillsammans med min traineekollega Caroline vilket varit roligt. Större delen av min tid har däremot gått till ett projekt där jag tillsammans med Lovisa Stark, Program Manager för WIG hjälpt vår VD Carl-Johan Hultenheim med affärsplanen för 2018. Detta var inte vad jag vågade drömma om när jag för ett år sen satt vid skolbänken, ung, dum och oerfaren i ett snötäckt Luleå och undrade vad arbetslivet kunde erbjuda mig. Jag nyper mig i armen – Ja, jag är vaken och börjar förstå vilket typ av bolag jag hamnat på.

Min första tid

Om det finns något som är framträdande under min första tid på Atea är det just begreppet oerfarenhet. Jag har hamnat på ett företag som förstår att den snabbaste vägen att lära sig är att med stöd från omgivningen få ansvar och testa själv. Vi är ett bolag som sätter personlig utveckling i fokus och det märks. Dessutom tycks de personer runt omkring mig värdesätta ens naivitet och oerfarenhet som en källa till nya perspektiv. Detta är framförallt tydligt hos min mentor Tomas Mörth, Regionchef och tillika del av Atea Sveriges ledningsgrupp, som alltid uppmuntrar mig att skapa mig en egen bild först innan vi reder ut hur det verkligen fungerar. Utfallet är självklart att jag åtta av tio gånger är ute och cyklar med mitt oförstånd på pakethållaren, en gång av tio träffar jag nästan rätt, men ibland skapar jag nya insikter även för min mentor. Att få testa själv och köra fel ibland är värt sin vikt av guld för den oerfarne samtidigt som nya synsätt kan vara värt sin vikt i diamant för den vise.

Vi lever i en allt mer snabbföränderlig värld och det märks tydligt om inte tydligast inom it och it-infrastruktur. Under min första dag på Atea fick vi traineer vara med på vårt årliga Landslagsläger, eller kick-off som det heter i folkmun, där vår VD Carl-Johan frågade oss medarbetare: ”Är du tillräckligt crazy för att leva i den här branschen?” Jag börjar nu förstå vad han syftar på och mitt svar är ja, jag är tillräckligt crazy.

Bilder från min iPhone

Många intressanta presentationer om vad som händer 2018 - Här vår coola CIO, Johanna Kjellberg tillsammans med en minst lika inspirerande Sofie Löfman, Projektledare IT

Rektor för Traineeprogrammet, tillika Kultur- & Marknadsdirektör, Magnus Sallbring håller en lunchföreläsning på Luleå Tekniska Universitet.

Många spännande samtal med studenter som besöker vår monter under Luleå Tekniska Universitets Arbetsmarknadsvecka (LARV).