2017-12-22

Jul och halvvägs in i programmet – i huvudet på en trainee

Tänk att det redan är december! Tiden går så fort och det är svårt att inse att nästan halva traineeprogrammet gått. Mitt namn är Louise von Euler och jag är en av Ateas fyra nya traineer. Det är med nöje som jag skriver årets sista trainee-inlägg om min tid här.

Tiden har rusat förbi, samtidigt om jag blickar tillbaka så har jag hunnit med väldigt mycket på mina fem månader här. Som trainee roterar vi mellan fyra olika moduler och jag är nu inne på min andra modul, Region Stockholm. Här råder julstämningen för fullt och överallt står godiskorgar som säljarna ska dela ut till kunderna. Efter att mest ha arbetat internt under min första modul är det spännande att få se mer av vår externa sida och följa med på kund-och partner möten. Hittills på modulen har jag också hunnit projektleda två upphandlingar, nu håller jag bara tummarna och hoppas att vi vinner dem. 

Min första modul

Min första modul på Atea var APS (Atea Product Services), vilken var uppdelad i flera olika steg.

Första dagarna träffade jag alla avdelningschefer för att lära mig om hur APS var uppbyggt och därefter spenderade jag en vecka med Hållbarhet i leverantörskedjan. Under veckan hann jag med online utbildning om FN:s hållbarhetsmål, seminarium med Dell EMC kring hur företag och myndigheter kan arbeta kring hållbarhet inom it, samt ta fram underlag inför en uppgift åt KTH-studenter och vikta parametrar inför bedömning av underleverantörer. I samma hållbarhetsanda har jag även tagit fram en mall för en ny miljörapport för Goitloop (tjänst som återvinner/återanvänder gamla it-produkter). Det har varit riktigt roligt att ha fria tyglar och driva ett eget uppdrag. Jag har även startat ett projekt inom vårt kvalitetsförbättringsarbete, där jag intervjuade försäljningschefer och säljare för att kartlägga deras vardag. Full fart som trainee med andra ord!

Under min tid som trainee har jag även fått besöka koncernens logistikcenter Atea Logistics och våra kontor i Växjö och Göteborg. Atea är ett sådant mångsidigt företag och att få möjlighet att se flera sidor har varit jättegivande.

Nära ledningen

Något av det bästa med traineeprogrammet (och som jag tror att många andra traineeprogram saknar) är den nära och varma kontakt vi får med ledningsgruppen. Redan i somras, innan vi började på Atea, tjuvstartade vi med att luncha med ledningen.

Jag och Johanna (Sveriges bästa CIO och min mentor)

Alla i traineeprogrammet har en mentor ur ledningsgruppen och jag hade turen som fick Johanna, vår CIO. Att bolla idéer och ta del av hennes erfarenhet är otroligt utvecklande och inspirerande. Under programmets gång har vi också haft kontinuerliga avstämningar och uppdrag från vår VD Kalle och vår närmaste chef Magnus, som är kultur-och marknadsdirektör. Uppdragen har bland annat handlat om vår studentsatsning och utbildning för nyanställda, vilket har gett oss en djupare förståelse för Atea. Det är riktigt roligt att ha möjlighet att påverka och att få arbeta tillsammans med de andra traineerna.

Nu är det full fart in i det sista, sen blir det jullov och sydligare breddgrader för min del! 

Godbitar från min S8:

Traineegänget och Kalle vid presentationen av vårt arbete
Glögg och godis - julavslutning med traineerna