2019-12-20

Hur är egentligen livet som trainee på Atea?

Här får ni lära känna 2019-2020 års traineer och höra vad dem gjort hittills, vad de lärt sig och tips för er som vill söka till nästa den sjätte årskullen.

Sara Sahlquist, 25 år från Västerås. Kandidatexamen i Business & Economics, inriktning Marknadsföring och Management från Handelshögskolan i Stockholm. Masterexamen i Business & Management, inriktning Innovation Management från Handelshögskolan i Stockholm.

Linda Jivsäter, 24 år från Falkenberg. Kandidatexamen i informatik, med fokus på innovation och värdeskapande digitala tjänster och produkter från Halmstad Högskola.

Alexander Liljeskär, 27 år, från Stockholm. Kandidatexamen i Ekonomi inriktning redovisning och finans. Masterexamen i Management, kommunikation och IT på Uppsala universitet.

Jakob Ingvarson, 25 år från Stockholm. Kandidatexamen i ekonomi, inriktning ekonomistyrning från Linköpings Universitet. Masterexamen i ekonomi, inriktning management från Stockholms Universitet.

Hussein Alawi, 25 år från Stockholm. Masterexamen i Data- & Systemvetenskap från Stockholms Universitet. Civilingenjör inom Industriell ekonomi från Mittuniversitetet.

Vad gör ni just nu?

Sara: Jag lär mig allt om hur vi bär ut vårt erbjudande till våra befintliga och potentiella kunder. Jag har även ett projekt där jag analyserar försäljningsdata för att kunna få fram vilka områden och kunder vi ska rikta in oss på strategiskt för att växa framöver.

Linda: Just nu befinner jag mig på Affärsutveckling. Där arbetar jag bland annat med att uppdatera en kvalificeringsmall för att kunna analysera våra erbjudanden inom våra tre affärsområden. För att göra detta på bästa vis har jag möten med samtliga erbjudandeansvariga för att få en inblick i deras arbete och målsättningar.

Alexander: Idag befinner jag mig på Ateas driftsorganisation Atea Managed Services (AMS) där mitt uppdrag har varit att hjälpa till med att strukturera erbjudandena på det intranätet. Jag har fokuserat på att lyfta fram kundvärdet i de olika erbjudandena. AMS som avdelning hjälper företag att hantera driften av sina servrar, klienter eller nätverk.

Jakob: Jag är på konsultmodulen i region Stockholm där jag får följa konsulter från våra tre affärsområden Digital Workplace, Hybrid Platforms och Information Management. Jag följer nu konsulter inom bland annat RPA och projektledning i affärsområdet Information Management. Detta samtidigt som jag har utfört ett internt uppdrag gällande våra konsultkompetenser som jag presenterade för respektive chef för de olika affärsområdena samt för vårt kontor i Uppsala.

Hussein: Är på min andra modul, APS (Atea Product Services) där jag får följa hela vår produktleveransprocess. Här får jag en djupare förståelse för hela flödet, från inköp till att kund mottagit produkt, insikt i våra erbjudanden och sist men inte minst, vårt ständiga arbete kring hållbarhet i leverantörskedjan.

Tre saker ni har lärt er hittills?

Sara

 1. En massa om våra 1 400 konsulter och deras områden, allt från nätverkstekniker till verksamhetskonsulter och projektledare, och fått vara med dem ute hos kund.
 2. Hur vi bär ut våra erbjudanden till våra kunder och hjälper dem i deras digitaliseringsresa.
 3. Det man lär sig i skolan är inte så enkelt som det verkar i den riktiga världen — vissa saker man lärt sig går att applicera rakt av men många grejer måste man lära sig att anpassa eller förkasta helt.

Linda

 1. Hur man kan jobba med innovativa lösningar, så som BI, AI och IoT för att lösa kunders problem och uppnå deras mål.
 2. Hur viktigt det är att både våga utmana sig själv och sina kollegor i de projekt man deltar i.
 3. Hur väsentligt det är att skapa ett brett nätverk för att kunna dra nytta av alla kompetenser som finns inom vårt bolag.

Alexander

 1. En tydligare bild av strukturerna i organisationen, hur allt hänger ihop och samverkar.
 2. En del av de utmaningarna som finns i stora bolag.
 3. Hur det coachande ledarskapet skiljer sig mellan och kan se ut i praktiken på Atea

Jakob

 1. Vikten av att ett bra nätverk inom bolaget skapar win-win effekter
 2. Vilken enorm bredd av kompetenser som Atea besitter. Och hur det skapar en helhetslösning.
 3. Att den personliga utvecklingen och målsättningen underlättas av bra coachning från kollegor och mentorer.

Hussein

 1. Framtagning av nytt erbjudande. Fånga upp behov och göra en kravställning, omvärldsanalys, invärldsanalys etc. för att säkerställa framgång.
 2. Hur lösningsarkitekter på vår driftavdelning arbetar.
 3. Fördelen med ett stort kontaktnätverk. Veta var man ska vända sig när man stöter på ett problem. Fundamentalt i ett bolag med över 2500 anställda och +7500 certifieringar.

Varför ska man söka traineerollen?

Sara: För att det ger en unik chans att lära dig mer om it-branschen, genom att du får se många olika områden inom ett så stort bolag som Atea med massa spännande kunder. Du kommer också kunna lära dig mer om dig själv och vad du vill göra framöver i karriären då du testar på olika uppgifter och uppdrag under året.

Linda: Om du vill få en inblick i hur en stor organisation fungerar och även få möjlighet att vara med i stora projekt passar denna tjänsten dig perfekt. Här kommer du få möjligheten att visa vad du går för och samtidigt lära dig hur mycket som helst under resans gång.

Alexander: På Atea får du en unik möjlighet att få se en av Sveriges största it-organisationer från insidan med nära samarbeten och delaktighet i olika projekt på många avdelningar i bolaget. Du ges också en mentor som stödjer dig i hela traineeprocessen som finns där och ger dig råd för din personliga utveckling samt företagets utveckling och agerar också som ett bollplank. En annan viktig anledning till att traineeprogrammet är bra är det att man ges möjligheten att knyta kontakter och bygga ett brett nätverk. I stora organisationer kan det vara svårt att veta vad alla gör, ha koll på vem man ska kontakta i vissa frågor och knyta kontakter med personer som inte ingår i ens närmsta krets. Som trainee får du träffa väldigt många personer (främst nyckelpersoner) med varierande kompetenser, erfarenhet och lära dig från dem.

Jakob: Om du vill lära du dig mer av hur en av nordens ledande it-bolag arbetar och gillar utmaningar i form av bland annat stora projekt och presentationer så passar den tjänsten dig. Stort ansvar, brett nätverk och mycket coachning i din karriär är även tre saker som jag upplever som positivt och en stor anledning till att utvecklas.

Hussein: Anser du dig själv vara en generalist med stort it-intresse och vill gärna få mer “hands-on experience” innan du fattar ett beslut om vad och inom vilket område du vill arbeta med så är Ateas traineeprogram ett steg mot rätt riktning. Här stöter du på alla olika möjliga typer av kompetenser och fantastiska personligheter. Våra helhetslösningar innefattar alla möjliga kombinationer av områden som exempelvis, nätverk, säkerhet, on- och off-prem, analytics etc. Vet du vad du vill bli när du blir stor? Nej, inte jag heller, sök traineetjänsten och ta reda på det!

Vad har ni fått uppleva som ni inte trodde innan/vad har överraskat er?

Sara: Springa runt och orientera i skogen på Bosön med vår VD och några av landets högsta chefer

Linda: Att få möjligheten att delta på olika event, såsom CIO2 där vi fick möjlighet att diskutera frågor inom it-branschen tillsammans med våra kunders it- och digitaliseringschefer.

Alexander: Att Atea gör så många olika saker. Atea är ett stort bolag med bred produkt- och tjänsteportfölj. Initialt trodde jag att 95 % av alla som jobbade här var programmerare vilket inte var fallet.

Jakob: Att få diskutera ledarskap på Ateas CIO2 event tillsammans med CIOs från hela landet, t.ex. med en våra inspirationstalare Boris som är Gekås VD.

Hussein: Variationen i bolag och organisationers digitala mognad i IT-branschen gentemot den verkliga teknologiutvecklingen.

Vilken tycker ni är den mest intressanta it-trenden just nu och varför?

Sara: Augmented Reality, för sättet det kommer kunna förändra vår arbetsvardag på (tänk att kunna placera whiteboards och post-its var du vill)

Linda: Användarcentrerat gränssnitt. Det som jag tycker är mest spännande just nu är att gränssnitten i digitala lösningar blir mer och mer anpassade utefter den enskilda användaren. Nu behöver vi skapa digitala lösningar där vi förutspår vad som behövs i varje interaktion för att kunna skapa enkla och intuitiva flöden som skapar värde.

Alexander: Den mest intressanta it-trenden just nu är den kring it-säkerhet och den allt viktigare roll it-säkerhet spelar i vårt samhälle och i organisationers digitala resa.

Jakob: Den ökade potentialen i processautomationen genom bland annat AI och RPA som möjliggör för verksamheter att effektivisera och frigöra tid.

Hussein: Databaserade förutsägelser/prediktioner! Analytiskt arbetssätt som hjälper oss fatta bättre beslut är ett område jag tror starkt på.

Era bästa tips till den som söker traineeprogrammet

Sara: Var nyfiken! Försök att ta reda så mycket som du kan om Atea under rekryteringsprocessen, genom att prata med de som är med under assessmentdagen om deras roller och vardag, för att känna av om det är rätt bolag för dig

Linda: Fundera på vilket sätt som du vill bidra till Atea och varför.

Alexander: Det bästa tipset jag kan ge (som kanske också är det mest självklara) är att vara dig själv och försök framhäva det som du är bra på. Tänk inte hur du borde vara genom att försöka axla en roll du inte är bekväm i.

Jakob: Att fundera på varför Ateas kultur, varumärke och erbjudande tilltalar dig och passar din personlighet och yrkesmässiga mål.

Hussein: Var öppensinnad så kommer du lära dig mycket om IT-branschen och om dig själv som person.

Om du har fler frågor så hittar ni oss på Linkedin. Annars hoppas vi att vi ses på kontoret i Stockholm.

Vill du bli trainee hos oss?