2019-01-09

Det är svårt att sätta ord på det vi upplevde i Kenya

Jag vill dela med mig av tre starka intryck från en resa som gick rakt in i hjärtat och som jag är säker på att jag alltid kommer att minnas. En vecka innan jul var vi åtta utvalda månadsgivare som besökte de två projekt som Ateas hjälpande händer stöttar i Kenya, vår vänby Githaruru samt skolan Kenswed Academy.

Skolan Kenswed Academy i Kenya - Ateas hjälpande händer

Jag vill så gärna berätta om hela resan, om alla samtal, om alla människor vi träffat och alla deras livhistorier som vi fick ta del av, men det är svårt att sätta ord på allt vi upplevde. Men jag har summerat några tankar jag personligen tar med mig och som jag vill berätta om för dig. 

Motivationen och styrkan hos kenyanerna att förändra sin livssituation

Under vår resa besökte vi flera självhjälpsgrupper med främst kvinnor som får ta del av utbildning kring bland annat sparande och entreprenörskap, via projektet som vi stöttar via Hand in Hand. Vi träffade även elever som går på skolan Kenswed Academy och som genom vårt bidrag där får tillgång till skola, mat och boende. Något som alla dessa människor har gemensamt är en drivkraft att förändra sin livssituation, en motivation som liksom lyste igenom. Vi förstod alla hur mycket de uppskattade hjälpen de fått via Hand in Hand eller utbildningen från Kenswed Academy och att de skulle göra allt för att ta denna chans att förbättra, inte bara sin egen livskvalitet utan den för sin familj och by. 

En tjej vi träffade som studerade på Kenswed Academy bjöd också med oss hem för att visa hur hon bor. Hon bor i ett av de större slumområdena utanför Nairobi tillsammans med sina systrar, mamma och systerbarn. Totalt är de åtta personer som delar på ett utrymme inte mycket större än mitt eget sovrum. En tanke som slog mig är att det inte kan vara det enklaste att hitta studier för att göra hemläxor och plugga inför prov. Och som om det inte var utmaning nog så har hon en timme promenad till skolan, enkelväg. En väg som är allt annat än platt och rak.

Hjälp till självhjälp och utbildning är viktigt

Genom våra projekt i Kenya stöttar vi hjälp till självhjälp och utbildning för framtidens kenyaner. Efter att ha fått uppleva motivationen hos de vi träffade känns det självklart. Men jag är också ödmjuk för det faktum att på många platser i världen just nu är hjälp till självhjälp eller utbildning långt borta på behovstrappan och att där krävs hjälpinsatser av det mer akuta slaget. 

I Githaruru träffade vi en kvinna som hade börjat sitt företagande genom att köpa några få kycklingar för att sälja ägg och kött. Under tiden som har gått har hon utvidgat företaget och nu har hon sålt så många kycklingar att hon inte själv håller räkningarna på det. Tack vare hennes kycklingföretag kan hon nu finansiera två av sina barns collegeutbildning. 

Så påverkar klimatförändringarna de kenyanska bönderna

Under 2017 uteblev i princip hela regnperioden i många delar av Kenya vilket givetvis drabbade bönderna på landsbygden extra hårt. Många kämpar med sina odlingar och med att föda sina djur med såväl vatten som mat, som är familjernas enda inkomst. En sak som faktiskt inte går att undvika och som är ständigt närvarande i mina tankar är att denna torka delvis är en konsekvens av de globala klimatförändringarna. Det liv vi lever här hemma i Sverige påverkar inte oss själva mest- de som drabbas hårdast är bland annat de här bönderna i Kenya. Hos mig är klimatångesten konstant närvarande men under resan i Kenya när jag fick höra bönderna berätta hur de kämpar med förändrat väder blev klimatångesten smärtsam på ett nytt sätt för mig.

På vårt bybesök i Githaruru besökte vi en kvinna som startat ett företag där hon säljer mjölk. Nu är företaget så stort som att hon har fyra kossor. Hennes största utmaning just nu är att förse kossorna med tillräckligt vatten. Idag behöver hon gå långa sträckor varje dag till en uppställd kran för att hämta vatten till kossorna. Hennes mål är att spara så att hon kan köpa en vattentank där hon kan samla vatten. Men frågan som vi alla ställde oss där och då är hur mycket regnvatten som faktiskt kommer att fylla den där tanken.

Låt oss enas i att tillsammans kan vi och vill vi göra mer

Som jag inledde med är det svårt för mig att sätta ord på upplevelserna och tankarna som resan till Kenya har gett mig. En sak som jag däremot har ord till och som jag vill avsluta detta med är att vi alla har ett ansvar att göra det vi kan för att göra denna värld till en bättre sådan. 

Hur du väljer att göra detta är upp till dig men jag vill 

Skapa motivation och styrka att ändra din klimatpåverkan idag. Vi har det moraliska ansvaret att göra just detta. 

Stötta organisationer som verkar för hjälp till självhjälp. Effekten av självhjälp sträcker sig till oändligheten och skapar något varaktigt. 

Fortsätt att utvecklas och fortsätt att hjälpa de som behöver det allra mest. 

Läs mer: