2017-03-01

Varför tappade vi passionen för vår arbetsdator?

Smartphone har blivit det nya svarta. Nu använder vi telefonen till allt, både privat och till jobbet. Apparna har blivit vår vardag och förenklar vårt dagliga liv. Ett klick bort och vi har hela Microsoft Office paketet i handen.

Telefonen uppdateras kontinuerligt och nya funktioner läggs till utan att vi är oroliga för att en skall slå ut en annan. Istället ser vi fram emot den nya funktionaliteten. På arbetsdatorn är det annorlunda. Strategin har varit att frysa miljön för att få garanterad funktionalitet. Många företag byter operativsystem för att de är gamla och inte uppdateras, inte för att man vill ha nya funktioner.

Användarna har nu slutat hoppas på en modern arbetsplats.

Hantera arbetsdatorn som smartphone, går det?

Molnet har enorma fördelar när det gäller möjlighet att utveckla och införa nya funktioner. Genom att göra en förändring centralt blir den direkt tillgängligt för alla. Låter man de senaste funktionerna och uppdateringarna bli tillgängliga direkt på datorn, precis som på telefonen, kan man med dagens teknik införa nya funktioner utan att det blir stora projekt. Att garantera säkerhet och tillgänglighet har varit svårt, men även det har förändrats de senaste åren. Idag är det generellt säkrare att ha de senaste uppdateringarna än att försöka skydda sig genom kontrollerade gamla miljöer. 

Handen på hjärtat – vad är skillnaden?

Idag kan inte arbetsgivaren kräva att alla användare ska befinna sig på samma plattform. Att det finns skillnader i både hårdvara och mjukvara mellan olika användare, måste accepteras. Men precis som banken inte kräver att du har en speciell dator för att lösningen ska fungera, kan även framtida företagslösningar fungera utan att man måste ha en gemensam plattform. Om man dessutom inte har en unik plattform för varje företag kan supporten stödja flera företag och därmed bli både effektivare och mer kostnadseffektiv.

Framtiden är att din arbetsdator ska ha samma typ av support som din smartphone, och handen på hjärtat vad är skillnaden idag? Är inte den största skillnaden att det finns ett tangentbord och att skärmen är lite större, annars kan man i stort sett göra samma sak och lagra lika mycket.

Läs mer om arbetsplats som tjänst