Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Apple i din verksamhet

Det är dags nu. Låt medarbetarna välja dator själva.

Tänk dig en arbetsgivare som säger: ”Vi kan tyvärr inte att låta dig äta vegetariskt här. Vi är så inkörda på traditionella kötträtter.” Stelbent? Kanske det. Men å andra sidan – är det inte så många arbetsgivare ofta gör när det gäller valet av datorer, och därmed lägger hinder i vägen för verksamhetens utveckling?

Ska man verkligen låta medarbetarna bestämma själva om de ska jobba i Mac eller PC?

Det är frågan som långt mycket mer avgörande än vad de flesta har tänkt på.

Att ge personalen den valfrihet i valet av dator kan först verka både befängt och besvärligt. Den stora elefanten i rummet är ju helt uppenbar:

Vad ska denna valfrihet ens vara bra för? Om nu arbetsplatsen har klarat sig så bra med PC i alla år, vad ska det då tjäna till att införa andra nymodigheter? Kanske kommer de senaste årens Apple-medgångsvindar att blåsa över snart.

Dessutom, det faktum att horder av studenter från högskolorna har fäst sig vid att jobba i MacBooks och Macbook Air de senaste åren – och att många drivna talanger som är lite äldre inte sällan har en förkärlek till Mac – är väl ingen stor sak egentligen? De kan ju lära sig PC. Kanske blir de även uppfyllda av den fina känsla som uppstår på en arbetsplats när alla lägger sina enskilda preferenser åt sidan för att jobba enhetligt.

Eller?

Nej, nej, nej.

Hallå, det är dags att vakna.

2021 anropar.

Varför ni behöver erbjuda både Mac och PC

Valfrihet är en enorm mänsklig drivkraft. Personliga preferenser spelar större roll för oss än vi kanske anar. En del gillar husvagnssemester, andra mår illa av det och väljer lyxiga weekends i storstäder i stället. En del gillar kaffe, andra te. En del gillar PC, andra älskar Mac.

Så är det bara.

För vissa spelar ovanstående val ingen större roll. Husvagn eller lyxhotell? Sak samma. Mac eller PC. Sak samma. För andra känns valen som himmel eller … ja, det andra stället.

De flesta jobben i tjänstesektorn kan idag utföras med både Mac och PC – om arbetsgivaren bara möjliggör det. Numera körs exempelvis alla de vanliga apparna från Microsoft Office 365 och Google Suite effektivt på både Mac och PC, likaså de vanligaste nischade enterpriseapparna från Cisco, SAP och Salesforce.

När dörren hålls stängd för att jobba i exempelvis Mac, säger det något grundläggande om arbetsplatsen. Att låta medarbetarna välja dator själva är en fråga som sträcker sig långt bortom it-avdelningen. Det är en strategiskt vägval. Att vara en organisation som kan attrahera och behålla talanger, som kan möta individuella behov och önskemål, att vara en organisation som utvecklas med sin tid och ligger i framkant.

Och ännu viktigare blir det …

Generation Z som börjar komma ut i arbetslivet nu har ytterst svårt att se varför de inte kan välja själva mellan PC eller Mac på jobbet, särskilt de som har vant sig vid Apple-produkter genom hela livet. I en studie i den här unga målgruppen uppgav 90 procent att den tekniska mognaden på arbetsplatsen påverkar om de vill jobba där eller inte. Du kanske invänder att den tekniska mognaden inte har med PC eller Mac att göra. Men i arbetstagarnas ögon upplevs det så.

Även de som är lite äldre, eller mycket äldre, är så fästa vid antingen PC eller Mac att det gör en enorm skillnad om de kan använda sitt favoritverktyg eller inte på jobbet – i både attityden till arbetsgivaren, upplevelsen under arbetsdagarna och i den personliga produktiviteten.

Glad kvinna framför en laptop

Vilka är dina tveksamheter?

Om du jobbar på it-avdelningen, eller på annat sätt har inflytande över de verktyg som används på arbetsplatsen, har du säkert frågetecken.

Låt oss veta vad du eller dina kolleger funderar över, är oroliga för eller är tveksamma till inför att ge medarbetare mer inflytande över valet mellan PC och Mac. En del it-avdelningar har exempelvis först trott att kostnader, tekniska krångel eller supportbekymmer skulle bli problematiskt, men sen undersökt saken närmare, fått mer kött på benen och då tänkt om.

Vi vill hjälpa dig att utvärdera möjligheterna att erbjuda Mac i långt större utsträckning, bli en ännu mer tilltalande arbetsplats, verksamhetsutveckla och skapa mer produktivitet.

Tillbaka till Apple i din verksamhet